Széchényi

Navigáció

Közérdekű linkek

Ünnepség és Koszorúzás a Piliscsévi Bányász-emlékműnél

Az idén is megemlékeztünk a Bányásznapról – Ünnepség és koszorúzás
a piliscsévi bányász-emlékműnél

 

A Bányásznapot a bányászok nehéz és küzdelmes munkájának megbecsülésére rendezték, a messzi múltban eredő hagyományokra tekint vissza. Ezeknek az ünnepségeknek nem volt egységes dátuma, bányavidékenként eltérő napokon ünnepelték. 1951 óta tartják a Bányásznapot országosan egységesen szeptember első vasárnapján (az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére).
Piliscséven a „hivatalos” bányásznap előtti pénteken szoktunk a valamikori csévi bányászokról ünnepélyesen megemlékezni.

Idei megemlékezésünkön is részt vett Wágner Ferenc úr, a Bányász Szakszervezeti Szövetség elnöke. Az Országos Magyar Bányász-Kohász Egyesület képviseletében megjelentek: Sasvári Géza, az utolsó bányamester, Dr Korompai Péter, Sziklai Ede, nyugdíjas bányamérnök, Kiss Jánosné, Solymár Judit, Farda István, Pados József.

A bányász-himnusz közös eléneklése után Kosztkáné Rokolya Bernadett polgármester asszony és Wágner Ferenc úr, a Bányász Szakszervezeti Szövetség elnöke mondtak ünnepi beszédet. Csabai János színművész és a Nyugdíjas Klub Őszirózsa dalköre kis műsorral emelték az ünnep fényét. Az ünnepség végeztéül megkoszorúztuk a piliscsévi bányászok emlékére emelt emlékművet.

Pinizsi | Horváth | Zoltán

PCsev Design, Supervisor by ES-World

Copyright © 2012. All Rights Reserved.